Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Γ΄ Λυκείου - Εξαναγκασμένες ταλαντώσεις ( θεωρία, ερωτήσεις )


Εξαναγκασμένη ταλάντωση ονομάζεται η ταλάντωση που προκαλείται σε ένα σύστημα από μια περιοδική εξωτερική δύναμη. Η δύναμη αυτή ονομάζεται διεγείρουσα δύναμη, ενώ ο μηχανισμός που ασκεί αυτή τη δύναμη και προσφέρει ενέργεια  στο σύστημα ονομάζεται διεγέρτης.

Η συχνότητα της εξαναγκασμένης ταλάντωσης είναι ίδια με αυτή του διεγέρτη.  Όσο η συχνότητα του διεγέρτη προσεγγίζει την ιδιοσυχνότητα του ταλαντωτή - δηλαδή τη συχνότητα με την οποία θα εκτελούσε ελεύθερη ταλάντωση - τόσο μεγαλύτερο είναι το πλάτος. Όταν η συχνότητα του διεγέρτη συμπέσει με την ιδιοσυχνότητα του συστήματος, τότε το σύστημα ταλαντώνεται με μέγιστο πλάτος και λέμε ότι έχουμε συντονισμό

Παρακάτω, δημοσιεύουμε σημειώσεις θεωρίας μαζί με ερωτήσεις πάνω στις  "εξαναγκασμένες ταλαντώσεις" . 

Για να δείτε  το αρχείο, πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο  

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Γ'Λυκείου - Χημική κινητική και ταχύτητα αντίδρασης



Η χημική κινητική μελετά την ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται μια χημική αντίδραση. Μελετά, επίσης, τους παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα μιας αντίδρασης καθώς και το μηχανισμό της αντίδρασης, δηλαδή τα βήματα που ακολουθεί η αντίδραση, ώστε από τα αντιδρώντα να προκύψουν τα προϊόντα. 

Στο παρακάτω αρχείο δημοσιεύονται σημειώσεις θεωρίας πάνω στο κεφάλαιο της Χημικής Κινητικής και είναι προσαρμοσμένες πάνω στην εξεταστέα ύλη, όπως αυτή ανακοινώθηκε για τη χρονιά 2017-2018 από το Υπουργείο Παιδείας. Το αρχείο αυτό περιέχει επίσης μερικές βασικές ερωτήσεις και ασκήσεις.

Για να δείτε το αρχείο αυτό, πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: 

Χημική Κινητική (σημειώσεις θεωρίας - ασκήσεις)



Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

Γ΄ Λυκείου - Σύνθεση ταλαντώσεων ( Θεωρία, ερωτήσεις, ασκήσεις )




Όταν ένα σώμα αναγκαστεί να εκτελέσει ταυτόχρονα δυο αρμονικές ταλαντώσεις, το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι, γενικά, μια πολύπλοκη κίνηση, της οποίας η διεύθυνση, η θέση ισορροπίας, το πλάτος, η συχνότητα, και η αρχική ϕάση εξαρτώνται από τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά των συνιστωσών ταλαντώσεων.

Η κίνηση που κάνει το σώμα ονομάζεται σύνθετη ταλάντωση. Εμείς, θα ασχοληθούμε μόνο με τη σύνθεση ταλαντώσεων που γίνονται πάνω στην ίδια ευθεία και γύρω από την ίδια θέση ισορροπίας

Παρακάτω, δημοσιεύουμε σημειώσεις θεωρίας μαζί με ερωτήσεις και ασκήσεις πάνω στη "σύνθεση ταλαντώσεων"

Για να δείτε  το αρχείο, πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο  

Σύνθεση ταλαντώσεων (θεωρία, ερωτήσεις, ασκήσεις)


Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Γ' Λυκείου - Οξειδοαναγωγή




Οξείδωση ονομάζεται η αύξηση του αριθμού οξείδωσης ενός στοιχείου, ενώ αναγωγή ονομάζεται  η μείωση του αριθμού οξείδωσης. 

Στο παρακάτω αρχείο δημοσιεύονται σημειώσεις θεωρίας πάνω στο κεφάλαιο της Οξειδοαναγωγής, οι οποίες είναι προσαρμοσμένες πιστά πάνω στην εξεταστέα ύλη όπως αυτή ανακοινώθηκε για τη χρονιά 2016-2017 από το Υπουργείο Παιδείας. Το αρχείο αυτό περιέχει επίσης τις ασκήσεις και τα προβλήματα του σχολικού βιβλίου που προτείνονται για διδασκαλία.

Για να δείτε το αρχείο αυτό, πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: 

Οξειδοαναγωγή



Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Γ' Λυκείου - Ρευστά σε κίνηση (σημειώσεις θεωρίας)



Ρευστά ονομάζουμε τα σώματα που έχουν τη δυνατότητα να ρέουν. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μόρια τους είναι πιο χαλαρά συνδεδεμένα μεταξύ τους απ’ ότι στα στερεά και βρίσκονται σε διαρκή τυχαία κίνηση αλλάζοντας συνεχώς θέσεις. Την ιδιότητα αυτή έχουν τα υγρά και τα αέρια και γι’ αυτό δεν έχουν δικό τους σχήμα, αλλά παίρνουν κάθε φορά το σχήμα του δοχείου που τα περιέχει. 

Στο παρακάτω αρχείο δημοσιεύονται σημειώσεις θεωρίας πάνω στο κεφάλαιο "Ρευστά σε κίνηση". Το κεφάλαιο αυτό ασχολείται κυρίως με τα ιδανικά ρευστά, τα οποία δεν παρουσιάζουν τριβές μεταξύ των μορίων του (εσωτερική τριβή), δεν παρουσιάζουν τριβές με τα τοιχώματα του σωλήνα μέσα στον οποίο ρέει (δυνάμεις συνάφειας) και είναι ασυμπίεστα. Οι κινήσεις των ρευστών αυτών μελετώνται με την εξίσωση της συνέχειας και την εξίσωση Bernoulli

Για να δείτε το αρχείο αυτό, πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: 






Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Γ' Λυκείου - Φαινόμενο Doppler (θεωρία)



Φαινόμενο Doppler ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο ένας παρατηρητής αντιλαμβάνεται διαφορετική συχνότητα ήχου από την πραγματική, όταν βρίσκεται σε σχετική κίνηση ως προς την πηγή του ήχου. 

Παρακάτω, δημοσιεύουμε σημειώσεις θεωρίας πάνω στo "φαινόμενο Doppler"  

Για να δείτε  το αρχείο, πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο

Φαινόμενο Doppler (σημειώσεις θεωρίας)


Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Γ' Λυκείου - Φαινόμενο Doppler (επίδειξη)


Φαινόμενο Doppler ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο ένας παρατηρητής αντιλαμβάνεται διαφορετική συχνότητα ήχου από την πραγματική, όταν βρίσκεται σε σχετική κίνηση ως προς την πηγή του ήχου. 

Στο παρακάτω βίντεο παρακολουθούμε την απότομη αλλαγή της συχνότητας του ήχου που παράγει η σφυρίχτρα ενός τραίνου τη στιγμή που το τραίνο περνάει μπροστά από τον παρατηρητή. 

Όταν το τραίνο πλησιάζει, ο παρατηρητής ακούει έναν ήχο με συχνότητα μεγαλύτερη από την πραγματική, ενώ όταν το τραίνο αρχίζει να απομακρύνεται από αυτόν ακούει έναν ήχο με συχνότητα μικρότερη από την πραγματική. 

Το αποτέλεσμα είναι ότι τη στιγμή που το τραίνο περνάει μπροστά από τον παρατηρητή, αυτός παρατηρεί μια απότομη αλλαγή στη συχνότητα του ήχου που εκπέμπει η σφυρίχτρα του τραίνου